Het eerste boekenbal op 16 september 2023 was een doorslaand succes. Schrijvers uit de regio met hun partners en professionals uit het uitgeversvak ontmoetten elkaar op deze feestelijke avond.

Het programma zat goed in elkaar en werd met veel spitsvondige humor gepresenteerd door ambassadeursvrouw Reinildis DuivenééDewitt. Geen saaie voordrachten of verhandelingen, want zij hield de vaart (en de lach) erin.

Het programma zat goed in elkaar. De gasten werden ontvangen in de prachtige Thamerkerk, waar zangeres Judith Beuse met heerlijke easy listening jazzmuziek de ruimte vulde. En ook al zat het programma strak in elkaar, ruimte voor enkele spontane voordrachten bleek er toch te zijn: Fleur Karsten en oud-dorpsdichter Gerardo Insua Teijeiro verrasten de aanwezigen met hun indringende voordrachten.

Hierna nam mevrouw DuivenééDewitt snel weer het heft in handen. Zij nodigde Myrthe Spiteri (uitgevrij Blossom Books) en Door de Flines (schrijfcoach en ghostwriter; Flindor.nl) uit voor een interview op het podium. Op haar geheel eigen wijze nam zij beide vrouwen voor zich in. Het gevolg was een verhelderend inzicht in het werk van een uitgever en een schrijfcoach. Naast de uitgever en de schrijfcoach waren verder aanwezig om vragen te beantwoorden: Renée Zwijsen, literair vertaler bij uitgeverij Harlekijn en Gé Selen, drukkerij EPS Amsterdam.

Vervolgens werd Caroline Heijlman (bibliotheek) op het podium  genodigd om na een korte uitleg de onthulling van de lokale boekenkast aan te kondigen. De officiële ingebruikneming van deze boekenkast met boeken en bundels van lokale auteurs vindt binnenkort feestelijk plaats in de bibliotheek aan het Marktplein. Let op aankondigingen in de media en onze site. De lokale boekenkast is overigens een door de bibliotheek omarmd initiatief van het BSPU.

Bruist Evenementen vond dit een mooi moment om een glas met bubbels rond te delen en te proosten. De bubbels werden aangeboden door De Wijnschuur.

Toen was het tijd voor enkele ingeplande voordrachten. Nikki Verhoeven, Marcel Harting en Amanda ten Cate zetten hun beste beentje voor. Drie hele verschillende beentjes die de schoonheid van woord en mimiek naar grote hoogte voerden. Applaus was hun deel. Zelfs gastvrouw Reinildis was geroerd.

Ondertussen werden de formulieren verzameld voor de verkiezing van de winnaar van de eerste Amstel Life Boek Award. Winnares werd Jetty Dijkema. Zij kreeg de meeste stemmen voor haar zin: ‘Alles wat je wilt, ligt voorbij de angst.’ De Award – het beeldje ‘De doorzetter’ (hoe toepasselijk voor schrijvers) – kreeg zij uitgereikt uit handen van burgemeester Heiliegers.

Helaas was er ook een minder vrolijke noot: Conny Vos nam afscheid van het BSPU. Conny was vanaf de oprichting in 2021 een van de bouwstenen van het Boek- en SchrijfPlatform Uithoorn. Met haar grote netwerk van schrijvers in Uithoorn en haar interesse in publicaties van lokale talenten, paste zij naadloos bij de opzet van het BSPU. Mevrouw DuivenééDewitt pinkte een traantje weg, maar één troost: Conny zal altijd bij het BSPU betrokken blijven en af en toe nog wel iets willen doen.

Hierna was het tijd voor dans: de lokale dj Jordi van JOMO Producties nam de avond over en de dansliefhebbers namen de dansvloer over.

Uiteindelijk kregen alle auteurs bij vertrek nog een goodiebag mee, gevuld met een tegoedbon van Brownies&Downies Zijdelwaard, wat lekkers voor bij de thee van AH Zijdelwaard, snoepjes van Parkuitgevers, pennen en info van verschillende uitgeverijen.

De organisatie van het Boekenbal Uithoorn – Amstelland was in handen van het Boek- en SchrijfPlatform Uithoorn i.s.m. Stichting Cultuurplatform Uithoorn-De Kwakel. De organisatie bedankt graag de vrijwilligers en alle sponsors die dit evenement mede hebben mogelijk gemaakt.

Voor het verslag in de Nieuwe Meerbode van dit evenement:

https://www.meerbode.nl/boekenbal-uithoorn-voor-herhaling-vatbaar%EF%BF%BC/