Verslag OV 26 juni 2024


Benna Mensah

Woensdagavond 26 juni was in meerdere opzichten een bijzondere avond. De temperatuur overdag joeg veel mensen naar het strand. De opkomst bij deze laatste Open Voordrachtavond voor de zomer was daarom helaas erg laag. Maar daarentegen onevenredig boeiend! Het zaaltje van Geniet aan de Amstel is niet zo groot, maar ademt zo’n intieme sfeer dat iedereen tot zijn recht komt. Als voordrager of als luisteraar, het is altijd goed.

Naast de bekende ‘vaste’ dichters Esther van der Klis, Elsbeth Boom en Amanda ten Cate die ons weer kippenvel bezorgden met nieuw werk, had zich een nieuweling aangemeld: Benna Mensah. Uit Groningen stad! Benna heeft een boek uitgegeven dat regionaal en bij zijn optredens in het noorden goed aanslaat. Hij combineert het boek met een verbluffende performance: hij combineert breakdance met spoken word en noemt dat breaking word. Toevallig had hij de 26e een rondje gepland langs boekhandels in Enschede en Apeldoorn. Googelend vond hij de voordrachtavond in Uithoorn en meldde zich aan. ‘Ik kende het plaatsje niet en had deze dag toch nog tijd over, dus…wat is er interessanter dan er gewoon op af te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten?’ Bij vergissing belandde hij in Hoorn en gaf daar spontaan een performance in een boekwinkel. Snel weer in de trein gestapt en om zes uur in Uithoorn aangekomen. Hoe mooi is dat?

Benna maakte ons deelgenoot van zijn filosofische levenshouding én van zijn indrukwekkende performance. De combinatie breakdance en spoken word…een intense combinatie. Onthoud zijn naam: Benna Mensah. We gaan nog veel van hem horen. En wij hopen hem nog weer eens terug te zien.

Helaas staat dit computerprogramma niet toe dat wij de gefilmde opnames kunnen tonen. Misschien lukt het op facebook.