Zondag 30 JANUARI 2022 van 15.00-16.30 uur
Stasja is ex-topturnster en heeft samen met ex-topturnster Simone Heitinga het boek De onvrije oefening (maart 2013) geschreven over de jarenlange fysieke en mentale intimidatie door hun coach, die dit hanteerde als trainingsmethode.

Hoe gaat het nu met haar? Wat doet ze tegenwoordig? Hoe kijkt ze terug op haar turnleven? Wat doet de turnbond met de resultaten van het onderzoek -het rapport ‘Ongelijke leggers’- n.a.v. 104 aantijgingen in 2020? Wat heeft het boek voor haar persoonlijk en voor nieuwe turnsters kunnen betekenen? En is ze nog steeds strijdbaar?

Het verhaal van Stasja en Simone is schrijnend, ontluisterend en tegelijk een waarschuwing voor ouders, kinderen en begeleiders. Het is een hartgrondig pleidooi voor de bescherming van kinderen.

Ben je geïnteresseerd om met Stasja Köhler in contact te komen en te luisteren naar haar verhaal over haar turnverleden en de reden waarom ze samen met Simone Heitinga dit boek heeft geschreven? Kom dan beslist langs. Ook signeert Stasja haar boek graag voor je!

Misstanden in de turnwereld en waarschuwingen zijn er niet alleen in Nederland. Zie de Netflix film Athlete A (17-06-2020). Deze documentaire gaat over de gymnastes in de VS die werden misbruikt door sportarts Larry Nassar en de verslaggevers die de foute cultuur van USAG hebben blootgelegd.

TV-interviews met Stasja
Zie ook BNN/VARA De vooravond interview 28 april 2021 ‘Ongelijke leggers’
Zie ook NPO1 interview 2 september 2020 met Stasja in Op1
Zie ook KRO/NCRV Margriet interview 29 juni 2020 ‘Misbruik in de turnsport
Zie ook KRO’s Brandpunt interview 17 februari 2013 ‘Terreur in de turnzaal-1’

Meld je snel aan. Er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. VOL = VOL.

Auteur: Stasja Köhler en Simone Heitinga
Boek: De onvrije oefening – ISBN 9789044521276 (paperback)
Prijs: €19,99 – inclusief persoonlijke signering
Genre: Non-fictie, biografie, human interest
*************
Datum: zondag 30 januari 2022 van 15.00-16.30 (duur ca. 1,5 uur), incl. signeersessie
Locatie: Wijkcentrum Bilderdijkhof 1, 1422 DT Uithoorn
Koffie/thee: tegen betaling
Entree: €3 incl. 1x consumptie k/t. Aanmelding verplicht i.v.m. beperkt aantal zitplaatsen (22x).
Aanmelding: stuur een e-mail naar: connyvos-schouten@hotmail.com
Coronacheck: Vindt plaats onder de actueel geldende corona richtlijnen van het RIVM (evt. bij binnenkomst een check en bij loopacties een mondkapje dragen).

Stasja vertelt over het boek en haar turnverleden
Achterkant boek: Ze waren grote namen in de Nederlandse turnsport: Simone Heitinga en Stasja Köhler. Op heel jonge leeftijd kruiste toptrainer Gerrit Beltman hun pad, die er met zijn hardhandige methodes in slaagde om Stasja en Simone aan de top te krijgen. Maar tegen welke prijs? Jarenlang werden de twee meisjes vernederd, uitgescholden, bespuugd en afgebeuld. Beltman nam de turnsters zelfs in huis om volledige controle te hebben. Nu, bijna twintig jaar na hun afscheid van de topsport, besluiten Stasja en Simone hun oude trainer te confronteren met de blijvende gevolgen van zijn methodes. Terugkijkend vertellen ze wat zij en andere meisjes hebben meegemaakt.

Conny Vos / Ilona van Hilst
3 november 2021

Foto (Stasja en Simone): Patricia Börger