Forumtafel-1 “Nihilisme in de literatuur” (8 februari 2022)

Check ook de submenu’s.

De 1e forumtafel van 2022 vindt plaats op dinsdag 8 februari om 20.00 uur en duurt circa 2 uur, inclusief pauze.

Ben je geïnteresseerd om als tafelgast met elkaar te discussiëren over dit onderwerp? Heb je kennis over nihilisme en wil je jouw zienswijzen met anderen delen? Of wil je plaatsnemen in het publiek? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar aan tafel en voor het publiek. Vol=vol.

Aanmelding is nodig voor gasten en publiek bij Paul Snijders. Stuur een e-mail naar: pachinco05@hotmail.com. Let op: dit is “pachinco” met de cijfers 0 en 5. Zie ook informatie hier.

Thema: Nihilisme in de hedendaagse literatuur (en reflectie op de ontstaansgeschiedenis)
Gespreksleider: Paul Snijders
Tafelgasten (5x):
1.) Youp de Haas, lokaal auteur, roman Paradox (2021)
2.) Anton Furnée, coördinator cultureel-maatschappelijke activiteiten bibliotheek Amstelland
3.) J.T.B. Jansen, lokaal auteur, roman Waan en Willekeur (2017)
4.) Jan Paul Overing, docent Maatschappijleer Alkwin Kollege
5.) op aanvraag
Publiek: max. 30 (aanmelding noodzakelijk)
Locatie: Gebouw De Kuyper, Kuyperlaan 50 (achter Het duet), Uithoorn
Coronacheck: Vindt plaats onder de actueel geldende corona richtlijnen van het RIVM (evt. bij binnenkomst een check en bij loopacties een mondkapje dragen).

In de lijn van literaire stromingen vanaf de Romantiek (1770-1840) tot heden neemt het nihilisme een aparte positie in. Ontstaan rond 1870 in een tijd van realistisch en zelfs ronduit revolutionair denken, verschenen vooral in Duitsland en Rusland romans van een sterk filosofische, wereldbeschouwelijke aard. Ook in de meest recente periode die sinds enige jaren wordt gekenmerkt door een wereldwijd rommelig ‘pluriformisme’, komen we nihilistische romans tegen. Als een rode draad loopt door al die publicaties – sinds Goethe’s ‘Het lijden van de jonge Werther’ uit 1774 toen het begrip nihilisme nog niet bestond, tot aan de nieuwste romans – de constatering dat nihilisme ook erg positief kan zijn.
==Paul Snijders==