Persbericht: Boekpresentatie Stasja Köhler

Stasja Köhler, oud-topturnster geeft lezing/boekpresentatie

Op zondagmiddag 30 januari om 15.00 uur geeft Stasja Köhler een indrukwekkende lezing in het Bilderdijkhof en signeert haar boek ‘De onvrije oefening’ over haar voormalige turnleven.

Ze schreef dit boek samen met haar turnmaatje Simone Heitinga. Twee indrukwekkende levensverhalen, gebaseerd op wat ze als kind hebben meegemaakt in de turnsport. Centraal staat hun trainingsleven, de passie voor de sport en de wil om te winnen, maar vooral ook de afhankelijkheid van trainers en begeleiders, hun charisma, intimidatie en helaas ook de teleurstelling hoe de turnbond wegkijkt. Er kwam acht jaar geleden een onderzoek naar de misstanden. Helaas belandde de uitkomst hiervan in een afgesloten kast en werd er niks meegedaan door de turnbond. Media aandacht is belangrijk. Vorig jaar is bij de turnbond de bom gebarsten, omdat steeds meer turnsters naar buiten durven te treden met hun verhaal. Nu kán de bond niet meer wegkijken. Maar het was een jarenlang proces. Maar het gevolg is wel dat je bij meerdere sportbonden dit soort perikelen naar boven ziet komen. Stasja raakt en kent de kern van het probleem. Ze heeft een missie.

“Kijk niet weg, praat met je kind” zeggen Stasja en Simone

In een radio-interview op 7 januari jl. met Edwin Blom van RICK FM zei Stasja onder andere het volgende daarover:
‘Als men turnsters en jonge kinderen op een hele pedagogische manier behandelt, zouden de resultaten nog een stuk beter zijn. Toen Simone en ik volwassen waren hebben we avonden bij elkaar gezeten voordat we het boek schreven. We konden niet stoppen met het delen van ervaringen. Das was heftig. Je bent nog maar een kind en je denkt “ik doe aan topsport, dus het zal er wel bij horen”. Men dacht altijd dat in Rusland erge dingen gebeurden, maar ik heb veel in het buitenland getraind en weet dat het in Nederland nog erger was. Dit mocht niet in de doofpot gestopt worden. We zijn gaan schrijven, om het andere turnsters te laten zien. Nadat het boek was uitgegeven hebben we zoveel reacties gekregen van allerlei turnsters, van “er gaat echt een wereld voor mij open, ik dacht dat ik gek was en nu hebben jullie precies hetzelfde meegemaakt”. Het is ook een heel goed boek voor ouders. Zeker ouders van kinderen die ook sporten, want je rolt er zo in. Natuurlijk moet er ook wel vertrouwen zijn in trainers, maar ik wil zeggen: kijk niet weg en praat echt met je kind en vraag hoe het gaat. Het blijkt dat je beter altijd vinger aan de pols kunt houden. Dat geldt niet alleen voor ouders, maar ook voor andere trainers of artsen of fysiotherapeuten. Die kunnen ook hun ogen en oren openhouden en aan de bel trekken als ze denken dat er iets niet in de haak is. Het verschil met 8 jaar geleden (toen het boek uitkwam) is dat we toen heel veel in de media waren, maar daarna ebt het weer weg. En nu hoop ik dat het op de agenda blijft. Zodat er aandacht voor blijft.’ –  Edwin Blom: ‘Dat hoop ik met jou, want dit is zonder meer de moeite waard. Ik vind het een heel interessant onderwerp, ook een belangrijk onderwerp, waar we nog veel langer over kunnen praten….’

( Het volledige interview is te beluisteren bij RICK FM én op de website www.BSPU.nl, bij boekpresentatie Stasja Köhler)

Het Boek- en SchrijfPlatform Uithoorn (BSPU) organiseert de boekpresentatie. Entree €3 incl. consumptie. Ook signeert Stasja persoonlijk haar boek, dat je daar kunt kopen.
Meld je aan bij: connyvos-schouten@hotmail.com . Meer informatie op: www.BSPU.nl

Foto: Patricia Börger (portretfoto Simone en Stasja)