Opgewekt debat over Nihilistische literatuur! – [persbericht]

(door: Paul Snijders)
De eerste literaire forumavond van het Boek- en SchrijfPlatform Uithoorn (BSPU) in gebouw De Kuyper, is in vruchtbare aarde gevallen.

Twaalf bezoekers waren erop afgekomen. Een ideaal aantal om in prima interactie met de tafelgasten – twee lokale auteurs, een docent levensbeschouwing en de coördinator voor culturele activiteiten bibliotheken Amstelland – van gedachten te wisselen over het ‘enge’ filosofische fenomeen NIHILISME in de hedendaagse romanliteratuur.

Samen met gespreksleider Paul Snijders ging men het negatieve imago ervan te lijf. Het resulteerde in een boeiende discussie. De grote thema’s  die ons bestaan ontregelen en bedreigen, zoals klimaatverandering, cybercrime, desinformatie, sociale misdragingen, en pandemische ziektes zijn in veel recente publicaties verwerkt. Onheilspellende vooruitzichten. Je kunt er meer opnoemen. Maar die raakten de positieve instelling van vrijwel alle aanwezigen niet. Een bemoedigende opvatting was dat voor elke verdwijnende waarde of norm een nieuwe in de plaats komt. En literatuur is een van die unieke kunstuitingen die zich constant vernieuwt. Conclusies werden gelukkig niet getrokken en alle eindjes bleven open, zoals het hoort in een filosofisch debat.

Voor BSPU was de forumavond een positief debuut.  Over drie maanden volgt aflevering twee. Het thema is nog onbekend.

Een foto-impressie van deze avond is te vinden via deze links:
Forumtafel-1 Nihilisme [galerij-1]
Forumtafel-1 Nihilisme [galerij-2]
Forumtafel-1 Nihilisme [VIDEO]

Fotos: BSPU (IvH)
Van links naar rechts: Paul Snijders, J.T.B. Jansen, Youp de Haas, Jan-Paul Overing, Anton Furnée