Juryleden Dorpsdichterverkiezing

In de Nieuwe Meerbode, Uithoorn verscheen het volgende artikel.
Zie onder de foto de tekst, indien deze in de foto niet goed leesbaar is.
(Leuk detail: in de kolom ernaast staat “Laatste kans om aan te melden”, wat gaat over de BSPU Forumtafel van 8 februari.)

José de Robles:

Hallo! Mijn naam is José de Robles, wethouder en jurylid voor de verkiezing van de nieuwe dorpsdichter. Wat heb ik met poëzie? Al heel lang vind ik “spelen met taal” interessant. Een goed gedicht hoeft, wat mij betreft, niet eens te rijmen. Vooral een observatie vanuit een verrassende invalshoek, een absurditeit daarin, kan ik van genieten. Een gedicht dat ik tijdens mijn middelbareschooltijd las, is me om die reden bijgebleven: “Op een omgekeerde fiets, vastgebonden aan het imperiaal, rijdt een auto over de wolken.” (Willem van Hussem) Ik vond het een eer om gevraagd te worden als jurylid voor deze verkiezing. Kun je mij verrassen met dergelijke gedichten? Ik kijk uit naar jouw inzending! Veel succes, maar vooral heel veel plezier toegewenst bij het bedenken van je inzending!

Marcel Harting:

Marcel Harting, ex-dichter van dorp
Uit Aalsmeer, bereikbaar op steenworp
Mag voorzitten in jurycomité
Neemt 40 jaren van dichterij mee
Hoopt bij verkiezing te ervaren
Vinden kandidaat om Gerardo te evenaren

Een goede dorpsdichter voor Uithoorn, heeft hart voor het dorp. Weet wat
speelt in het dorp. Wacht niet af tot een oproep. Neemt initiatief om
daar te zijn waar mooie woorden, een poëtische noot of wat enthousiaste
frases nodig zijn.
Daarnaast durft deze zichzelf te vernieuwen. Op plekken te staan waar
niet eerder gestaan. Daar gehoord willen worden door toehoorders.
Bovenal moet een dorpsdichter vooral plezier hebben in het maken van
gedichten en poëzie, over welk onderwerp dan ook.

Ilona van Hilst:

Als schrijver van fictie ben ik voortdurend bezig met tekst, visualiseren van emoties en woorden die uitdrukking geven aan lokale sfeer en wat karakters drijft. Lezers boeien door spanning, het verhaal, de cadans van de tekst, schrijfstijl. Dat gevoel zoek ik ook bij de Dorpsdichter Uithoorn: waarom raakt een gedicht mij? Is het de schoonheid van het taalgebruik, de verrassende boodschap, de pakkende vorm of de symboliek die iets speciaals toevoegt? Degene die dat het beste voor elkaar krijgt, mij weet te raken, heeft voor mij de titel gewonnen.

Koos Hagen:

Het begon eigenlijk al thuis met versjes en voordrachtjes tussen de schuifdeuren, toen ik nog op de basisschool zat. Later op de middelbare school kwamen de stukjes voor de schoolkrant en cabaretliedjes en dat ging zo door tijdens mijn studie. Daarna werd ik leraar Frans, maar leuker dan lesgeven vond ik het met leerlingen en collega’s alle mogelijke programma’s te bedenken en uit te voeren, musicals, films, eindexamenshows en meer. Naast mijn leraarsbaan schreef ik ook in enkele bladen en kranten.

Toen ik pensioen kreeg, heb ik me wat meer op de dichtkunst gestort, niet alleen schrijvend maar liefst ook optredend. Het meest uitdagende was wel mijn vierjarig stadsdichterschap van Amstelveen.

Ik wens Uithoorn een prima dorpsdichter toe!

Als het goed is, steek je daar als dichter zelf ook wat van op. Je krijgt te maken met onbekende mensen en situaties en dan moet jij een gedicht schrijven dat verrassend, geestig of ontroerend mag zijn. Als het je publiek maar boeit.

Conny Vos:

Ik houd van de Nederlandse taal en dan specifiek van het geschreven woord. Als journaliste probeer ik van iemands verhaal een goedlopend interview te maken. Ik schrijf graag en kan geen dag zonder boeken, dat is ook een mooie combinatie voor mijn boekenblog. Ik geniet enorm van goed gevonden zinnen, die wil ik onderstrepen en onthouden.
Dichters zijn woordenkunstenaars. Ze schetsen een beeld gevangen in taal. Maar niet alleen spelen ze met woorden, ze brengen een gevoel over. Hun woorden moeten emoties oproepen en mij raken. Dat vind ik belangrijk en daar zal ik op letten bij het vinden van een nieuwe dorpsdichter.   

De organisatie wenst de jury veel succes met hun beslissingen!