De nieuwe dorpsdichter Uithoorn heet: Peter Borghaerts!

(zie de fotoreportage elders op de website/YouTube-kanaal van BSPU.nl)

In een zinderende finale in een bomvolle zaal (ondanks het slechte weer!) is in restaurant GERRIT op zondagavond 20 februari 2022 de nieuwe Dorpsdichter van Uithoorn en De Kwakel gekozen: PETER BORGHAERTS!

Dit was in aanwezigheid van burgemeester van Uithoorn Pieter Heiliegers – die de avond opende met een woord namens de gemeente – en zijn vrouw.

Onze burgemeester Heiliegers bedankte de organisatie: het particuliere initiatief van Amanda ten Cate en Ben Voorend.

De avond werd aan elkaar gepraat door Amanda. Marcel Harting kondigde op dichterlijke wijze de juryleden aan én even later de winnaar van de finale. Er was muzikale omlijsting met prachtige zang met pianobegeleiding en liedjes van woordkunstenaars, zoals Toon Hermans en Wim Zonneveld.

DE KANDIDATEN

De zes kandidaten, die zich vanaf november 2021 hadden gemeld met gedichten (een vrij gedicht én een met het thema ‘Uithoorn 2040’), zaten gebroederlijk bij elkaar, wachtend op hun beurt.

Foto: (van links naar rechts) Joyce Vredegoor, Peter Borghaerts, Mario Willemse, Wim van Huissteden, Yolanda Barton, Jurriaan van Bokhoven.

Uiteindelijk won Peter met zijn overtuigende presentatie en mooie, pakkende en ook zeer persoonlijke gedichten de titel van dorpsdichter. Zijn themagedicht staat elders op deze website, met een korte cv om hem beter te leren kennen (volgt nog).

Maar ook de andere dichters lieten zich van hun allerbeste kant zien. Ze waren afwisselend sprankelend, ingetogen, theatraal, pakten de bühne, spraken zonder papier, bespeelden de jury of keken juist verlegen naar een punt in de zaal. Zowel het publiek als de jury waren zeer enthousiast en werden door hen ingepakt. Telkens dankend met een groot applaus.

De 5-koppige jury had elke score gewogen: poëziegehalte, themagedicht, taalbeheersing, toegankelijkheid, originaliteit en voordracht. De voordracht werd zwaarder gewogen en in de eindscore won uiteindelijk Peter de finale.

Peter ontving uit handen van de vertrekkende dorpsdichter Gerardo Insua Teijeiro (naar Groningen voor de liefde…) een ingelijste oorkonde en een prachtige pen met inscriptie (sponsor: Van Hilten kantoorartikelen).

BEDANKT!

De organisatie van de Dorpsdichterverkiezing (Amanda ten Cate en Ben Voorend) bedanken de volgende mensen:

– burgemeester Pieter Heiliegers voor het openen van de finale
– restaurant GERRIT eigenaar Louis en zijn team voor de uitstekende ambiance en medewerking om van deze avond een succes te maken
– muzikale begeleiding van Corinne Rijnders (zang) en Ireen van Bijnen (piano)
– de juryleden, o.a. Marcel Harting als juryvoorzitter (zie elders op de website)
Gerardo Insua Teijeiro, scheidend dorpsdichter Uithoorn
– inzet BSPU (t.w. Conny en Ilona: jurylid en web- en mediapublicaties)
– de sponsors:
o Van Hilten kanoorartikelen (pen met inscriptie)
o DuoPlant voor alle bossen bloemen (aan kandidaten, juryleden en overige)
o het Initiatievenfonds van Uithoorn
o het SPUK (stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel)